Artikeln publicerades 23 mars 2024

Ur arkivet: Vikenområdet får Bollhus

I vårt letande i arkivet har vi kommit fram till 1984, då det efter många turer beslutades att bygga ett bollhus jämte Vikenbadet.

Gulnat tidningsklipp

Hösten 1984 nådde en lång följetong sitt slut. Lokaltidningarna hade under nästan två års tid rapporterat om alla turer kring ett nytt bollhus i kommunen. I oktober kunde till slut Skånska dagbladet rapportera "Pang! Här slår kommunstyrelsens ordförande klubban i bordet för bollhall på Viken."

Den första artikeln om Kävlinge kommuns planerade bollhus hittar vi i ett tidningsklipp redan från februari 1983. Då berättade Skånska dagbladet i en artikel med rubriken "Furulundsborna hoppas på bollhus" om att en ny hall ska byggas och att valet stod mellan Viken, Korsbacka och Högalid.

Frågan om ett nytt bollhus väcktes i april året innan då fotbollsföreningarna krävde fler halltider. I valrörelsen blev hallen ett vallöfte - ett löfte som nu skulle infrias. Frågan var bara var hallen skulle placeras.

Kommunen vände sig till föreningarna och bad om deras synpunkter, vilket dock få hörsammade. I Sydsvenskan kan man den 20 februari 10984 läsa att endast 19 föreningar lämnat in synpunkter.

Dragkamp utan slut

Svaret på Furulundföreningarnas "kampanj" kom snabbt. I Skånskan kan man bara dagar senare läsa om hur sju Kävlingeklubbar lämnat en skrivelse till Fritidsnämnden där man anger själ till varför idrottshallen ska byggas vid Korsbackahallen. "Nu är dragkampen om placeringen av kommunens nya inomhushall, det så kallade Bollhuset i full gång mellan de olika föreningarna." skriver tidningen.

De olika placeringarna utreds och debatten böljar fram och tillbaka - både i kommunhuset och i tidningarna. Rapporter underkänns och förslag bordläggs. I oktober 1983 kommer dock nya besked. Sydsvenskan skriver den 24 oktober "Bollhallen flyttas: Brist på pengar tvingar Kävlinge att skjuta upp projektet".

Det kommer att dröja ett helt år innan Norra Skånes Tidningar kan konstatera: "Det torde nu vara helt klart att den hett eftertraktade bollhallen i Kävlinge kommer att byggas vid vikenbadet i Furulund. Så har arbetarkommunen beslutat och eftersom socialdemokraterna har majoritet i kommunfullmäktige, ja, då torde alla borgerliga protester vara förgäves.".

Viken idag: skatepark, beachplaner och discgolf

Idag har vi på Vikenområdet den otroligt populära Kävlinge aktivitetspark, K.A.P. Utöver en stor skatepark bestående av bowl, flow och street innehåller parken även boulebana och beachhandbollsplan. Det finns också en hinderbana och balanslinor att träna med och en discgolfbana som löper runt skateparken.

Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp