Artikeln publicerades 28 mars 2024

Ur arkivet: Öppna förskolan populär redan 1985

Öppna förskolan var lika välbesökt och populär på 1980-talet som den är idag. Det ser vi när vi gräver i kommunarkivets nyhetsklipp från 1985.

Gulnat tidningsklipp

I tidningarna från 1985 hittar vi artiklar om Öppna förskolan. Bland annat gjorde Nordvästra Skånes Tidningar ett reportage om Öppna förskolan i Dösjebro i januari 1985 och i mars samma år kan man i flera tidningar läsa om hur mammor och personal protesterar mot vad de kallar flyttkarusell för Öppna förskolan i Löddeköpinge.

Viktig träffpunkt för föräldrar

Öppna förskolan var ett relativt nytt koncept på 80-talet, vilket kan förklara Nordvästra Skånes tidningars rubrik "Öppna förskolan ingen barnparkering". I reportaget förklarar tidningen att förskolan inte bara är till för barnen, utan också är en viktig träffpunkt för hemmamammorna i kommunen. Men ett varningens finger höjs samtidigt "Öppna förskolan får inte bli någons sorts parkering, då skulle ju hela idén med kontaktpunkt gå om intet" med förtydligandet att det inte går att bara lämna in barnen om man till exempel åker och handlar.

Såväl tidningen Arbetet som Sydsvenskan berättar i mars om flyttkarusellen som hotade den populära Öppna förskolan i Löddeköpinge. I Sydsvenskan kan man den 12 mars 1985 bland annat läsa "De 130 kvadratmeterna kryllar av liv. Tolvåkers öppna förskola har öppet tre förmiddagar i veckan och har i genomsnitt ett 40-tal besökare varje gång."

Idag: populär mötesplats i Lödde och Kävlinge

Öppna förskolan är fortfarande en viktig mötesplats för föräldrar i Kävlinge kommun. På Öppna förskolan i Löddeköpinge, som öppnades på nytt i november i fjol, och i Kävlinge kan du leka, pyssla, läsa sagor, sjunga och fika tillsammans med ditt barn samtidigt som ni träffar andra barn och vuxna.

Läs mer om Öppna förskolans verksamhet och öppettider

Invigning av Öppna förskolan i Löddeköpinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ Öppna förskolan på Facebook för senaste nytt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gulnat tidningsklipp

Ur tidningen Arbetet den 12 mars 1985.

Gulnat tidningsklipp

Ur Sydsvenskan den 12 mars 1985

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1985.