Artikeln publicerades 5 april 2024

Ur arkivet: Dundersuccé för Tågfesten 1986

"Aldrig i mitt liv har jag sett så mycket folk på Kävlinges gator. Pågatågen från Lund såg ut som tunnelbanan i Tokyo" - så beskriver festivalgeneralen Kävlinges första tågfest i en artikel i tidningen Arbetet den 2 september 1986.

Gulnat tidningsklipp

Första gången vi stöter på tågfesten i arkivets tidningsartiklar är ett tidningsklipp med rubriken "100-årig järnväg firas med festival" i tidningen Arbetet i mars 1986: "En festival till hösten med temat järnvägen i Kävlinge 100 år beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att anslå 100.000 kr till igår. Meningen är att festivalen ska stärka samhörighetskänslan och stäkra näringsliv, föreningsliv och servicen i Kävlinge kommun."

Den första Tågfesten hölls lördagen den 30 augusti 1986. I Sydsvenskan kan man läsa i april samma år: "På gator och torg ska det vara full aktivitet med försäljning, underhållning, gammaldags karuseller, dansbanor och mycket mer."

I juni har festplanerna kommit lite längre. Då kan Sydsvenskan berätta:

"30 augusti inviger kronprinsparet Gustaf och Viktoria tågfesten i Kävlinge. Precis som de invigde stationen för hundra år sedan. Fast den här gången spelas de av Kävlinge amatörteaterförening i brist på ett riktigt kronprinspar. De anländer med ångtåg till Kävlinge 12:15. En röd matta tar dem genom stationsbyggnaden och på andra sidan finns en skolklass och ett stort brassband. Därefter mottar de folkets hälsningar och far vidare med häst och landå. Alltihop kommer att ske nästan exakt likadant som när kronprinsparet invigde stationen för hundra år sedan."

På kvällen dukades det upp ett 250-meters långbord på Mårtensgatan, där det serverades helstekt gris. För underhållningen stod bland annat Eva Rydberg och Mikael Neuman. Det var fest hela dagen och natten - vid midnatt firades det med ett stort fyrverkeri och framåt morgonen serverades det sillafrukost, enligt tidningen Arbetet. Dagen efter de stora festligheter kunde man läsa om succén:

"Festligheterna inleddes redan klockan nio då alla citybutikerna öppnade med sina försäljare utklädda i så gott som autentiska kläder. Men den riktiga festivalatmosfären infann sig först då det var dags för "Tågfestspektaklet". Hela området runt stationen var fullproppat med förväntansfulla åskådare och när festspelet började levde alla med. Inte minst barnen."

Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp