Artikeln publicerades 19 april 2024

Ur arkivet: Korvrekord 1988

Året 1988 bjöd på världsrekord i långkorv efter stor dramatik, där ett gäng avgångselever från Kor(v)sbacka och ett extrainsatt SJ-tåg spelade huvudrollerna.

Gulnat tidningsklipp.

Guinessrekordet i långkorvstillverkning skulle utmanas av Scan Dukat i Kävlinge i samband med Tågfesten den 26 och 27 augusti 1988. I tidningen utlovades att korven skulle bli mycket längre än den 60 meter långa skotska korv som då innehade rekordet. "Korven innehåller ingen form av utfyllnad. I hela sin längd kommer den att bestå av köttvaror" bedyrade platschefen på Scan.

Tidningen berättade också att den spännande bedömningen skulle ske den 27 augusti. Och visst blev det spännande! Kanske lite mer spännande än vad arrangörerna hade önskat.

Skolbarn i diket

Den långa korven skulle fraktas av omkring 40 personer från Scan, via järnvägsstationen och ner genom centrum till mätstationen på Mårtensgatan. Hela korvjippot höll dock på att spåra ur, bokstavligen. Dagen efter världsrekordförsöket kunde man i tidningen läsa:

"Klockan var cirka halv tolv när processen gav sig av på sin vandring från Skanek till mätstationen på Mårtensgatan, via stationsområdet, järnvägsstationen och torget. När en järnvägsövergång skulle korsas dök plötsligt ett oannonserat tåg upp, vilket senare visade sig vara ett extrainsatt SJ-tåg."

Det ville sig inte bättre än att tåget körde över korven, som snörptes av i änden. Trots det slogs det gamla skotska rekordet med korvlängder och Kävlinge placerade sig därmed både på världskartan och i Guinness rekordbok.

"Endast korven blev skadad" slog tidningen fast, vilket var tur eftersom korven bars fram en skolklass från "Kor(v)backaskolan, som tidningen skämtsamt döpt skolan till.

"Fick springa för att rädda sig och korven"

I nästa nummer av vår kommuntidning "En skönare vardag" kan du läsa en ögonvittnesskildring där Ola Jacobsson, som 1988 var elev på Kor(v)sbackaskolan, berättar om den dramatiska korvkapningen: "Mitt när vi går över spåren med korven ser vi ett tåg komma farande och de sista eleverna i ledet får springa över spåren för att rädda sig och korven."

Det nya rekordet i långkorv blev hela 93 meter och 70 centimeter. Den stora frågan nu, så här drygt trettio år senare, är: står sig rekordet än idag eller har någon lyckats göra en ännu längre långkorv?

Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp.