Artikeln publicerades 23 april 2024

Ån behöver inte folk som fultvättar bilen på garageuppfarten

Den 27-28 april är det Biltvättarhelgen. Då hoppas vi och Svenskt vatten att fler än någonsin värnar om vår gemensamma vattenmiljö och tar sig till en riktig biltvätt istället för att tvätta bilen på garageuppfarten eller gatan utanför.

Klistermärke med texten "Kävlingeån börjar här" vid dagvattenbrunn.

Dagvattenbrunnarna runt om i kommunen är kopplade till vår fina å. Asfaltrester, olja och tungmetaller som du sköljer bort riskerar därför att åka raka vägen ut i våra vattendrag och påverka växt- och djurlivet till det sämre. Därför bör du inte fultvätta bilen på din uppfart eller gatan utanför, utan på en riktig biltvätt där man kan ta hand om det förorenade vattnet. Om du dessutom tvättar bilen i anslutning till att du ändå ska storhandla, tanka eller skjutsa en vän, så blir det extra hållbart.

Myter om biltvättande

Ska man inte ta bilen då det regnar då, det är väl samma sak? Inte riktigt. Föroreningarna på din bil byggs upp under många mil under en längre period, och det mesta skvätter ut till sidan om vägen. Det ger mindre föroreningar per meter än om ett helt grannskap tvättar sina bilar och allt det förorenade vattnet rinner bort via några få dagbrunnar, ner mot samma vattendrag.

Läs mer om hur du kan hjälpa till genom att tvätta rätt och få svar på dina biltvättsfrågor på Svenskt vattens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.