Artikeln publicerades 7 maj 2024

Gängkriminalitet finns överallt - föreläsning för ungdomar och föräldrar

Advokat Evin Cetin kommer nästa vecka till Kävlinge kommun för att föreläsa för kommunens högstadieungdomar och deras föräldrar. Hennes budskap är tydligt: droger och gängkriminalitet finns överallt, inte bara i storstäderna, och gängens rekryteringssätt är i ständig förändring för att ligga steget före myndigheter och rättsväsendet.

Mörkhårig kvinna står vid ett räcke och tittar självsäkert in i kameran.

"Det blir ofta känslomässiga möten" säger Evin Cetin om de föreläsningarna hon gör för ungdomar och deras föräldrar.

– Sätten som gängen rekryterar på förändras ständigt och både tjejer och killar är i farozonen, från en mycket tidig ålder, berättar Evin Cetin som i maj kommer till Kävlinge kommun för att föreläsa för kommunens högstadieungdomar och deras föräldrar.

Evin Cetin är före detta advokat och har arbetat med grova brott till för ett och ett halvt år sedan. På slutet arbetade hon med mord på unga killar - mord kopplat till gängkriminalitet.

– Detta är inget storstadsproblem. Gängkriminalitet finns överallt eftersom droger finns överallt - i skolor och på arbetsplatser. I alla samhällsklasser och även på mindre orter, säger Evin Cetin.

De föräldrar som Evin Cetin möter på sina föreläsningar reagerar ofta mycket starkt på det hon har att berätta.

– Det blir ofta känslomässiga möten. Bilden hos många föräldrar är att det är främmande människor som rekryterar till gängen eller att droger och kriminalitet är långt från deras barn, men så är det inte. Det finns på sociala medier, det finns på fester… överallt där ditt barn finns.

Ämne som berör

Som advokat kände Evin Cetin att hon kom in för sent, när skadan väl var skedd. Därför bestämde hon sig för att börja arbeta förebyggande. Hon skrev boken "Mitt ibland oss" och reser nu landet runt för att försöka få föräldrar och ungdomar att välja ett liv utanför kriminalitet. Hon har idag träffat omkring 7000 högstadieelever.

– Det är ofta knäpptyst när jag föreläser. Du vet att det du säger berör om du kan få över hundra ungdomar att sitta tysta i 45 minuter.

Evin Cetin berättar att hon ofta får kommentarer på sociala medier efter föreläsningarna.

– Det är inte alla som vågar komma fram och prata när jag är där, men jag märker att detta är ett ämne som ungdomarna behöver pratat om.

Föreläsning för ungdomar och föräldrar

I mitten av maj besöker Evin Cetin Tolvåkersskolan i Löddeköpinge och Korsbackaskolan i Kävlinge för att prata med ungdomarna om gängkriminalitet.

Onsdagen den 15 maj är alla vårdnadshavarna till elever i årskurs sju i kommunen inbjudna till en föreläsning med Evin Cetin. Under kvällen finns även Nattvandrarna på plats för att berätta om sin verksamhet och Polisen informerar om ungdomar och vape. Högstadieskolorna i kommunen kommer att skicka ut inbjudningar till vårdnadshavarna med information om tid och plats.