Artikeln publicerades 2 mars 2024

Ur arkivet: Nya tider med Billingshäll och Norrehed

I augusti 1981 sattes spaden i jorden för vad som då var det största bygget någonsin i Kävlinge kommun och som blev det årets största byggprojekt i Malmöhus län - Billingshäll.

Det symboliska första spadtaget förevigat på bild.

Redan på våren 1981 skriver tidningarna om satsningen. Som första kommun i länet hade Kävlinge inlett ett samarbete med landstinget i syfte att samordna vad som då kallades åldringsvård, långtidsvård och dagsjukvård. Sydsvenskan berättade om planerna:

"I höst påbörjas Billingshäll som ska innehålla dagcentral, servicelägenheter och vårdplatser på sjukhem. Kävlinge kommun svarar för dagcentralen och servicelägenheterna och landstinget svarar för sjukhemmet."

Vågmästare Billing

I samma tidning kunde man läsa om var namnet Billingshäll kommer ifrån:

"Namnet Billingshäll har den stora anläggningen fått efter Bror Olof Teodor Billing som tillsammans med hustrun Jeanette bodde på den plats där Billingshäll uppförs. Bror Olof Teodor Billing blev 1891 vågmästare och betinspektor på Kävlinge sockerbruk. Hustrun Jeanette var med och startade Kävlinge Röda kors och ägnade sig åt välgörande verksamhet."

Norrehed - den nya tidens träffpunkt

Samtidigt som planerna för Billingshäll gick in i slutskedet gjorde den nya dagcentalen i Löddeköpinge succé. Seniorerna på Norreheds dagcentral berättar i tidningarna om hur de stortrivs på Norrehed:

"Det går inte att ta miste om att pensionärerna stormtrivs på den nya dagcentralen i Löddeköpinge. Istället för att sitta hemma i sina hem väljer allt fler att besöka Norrehed och träffa andra pensionärer " går det att läsa i tidningen Arbetet den 24 april.

Nordvästra Skånes Tidningar, NST, skriver att Norrehed efter att bara ha varit i gång i ett par månader redan kan göra en mycket positiv utvärdering. "Det är precis så här äldreomsorgen ska vara", sade föreståndarinnan till tidningen.

Dagens arbete för bättre hälsa

Billingshäll, Norrehed och våra andra träffpunkter är fortfarande en viktig del i arbetet för att stärka och bevara hälsan för äldre vuxna och deras anhöriga. På alla våra träffpunkter har vi öppen verksamhet. Aktiviteterna genomförs av Hälsofrämjande enheten och våra fantastiska volontärer eller av organisationer som exempelvis pensionärsföreningar, kyrkan, studieförbund.

Läs om Torsdagsgänget som fikar på Billingshäll


Nyfiken på aktiviteter för seniorer?

Följ Hälsofrämjande enheten, Kävlinge kommun på Facebook eller @halsoframjandeenhetenkavlinge på Instagram för att ha koll på allt spännande som händer.

Hälsofrämjande enheten på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hälsofrämjande enheten på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gulnad bild

"Här är jättefint. Vi är som en enda familj!" berättade besökarna på Norrehed för reportern som var på besök.

Gulnat tidningsklipp.

I samband med spadtaget i augusti 1981 berättade tidningen Arbetet om hur Kävlinge tillsammans med landstinget samordnat servicebostäder, dagcentral och sjukhem i en integrerad anläggning.

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1981.