Artikeln publicerades 17 maj 2024

Ur arkivet: Scandinavian Masters 1992

Sommaren 1992 hölls för första gången Scandinavian Masters i Barsebäck. Tidningarna rapporterar: "Nu är den absoluta golfeliten på plats i Barsebäck. Banker på hjul, flaggor som vajar, restauranger, kaféer och glassbarer: en hel tältstad har byggt upp kring Järavallens golfbana."

Gulnat tidningsklipp.

Under fyra tävlingsdagar i juli 1992 skulle Barsebäcks golfbana härbärgera 144 proffsspelare och närmare 70 000 åskådare. Golfbanorna vid Drottningholm och i Bokskogens utanför Svedala hade också varit på tal för att arrangera Scandinavian Masters, med de ansågs för lätta. "Järavallens golfbana anses däremot vara mycket svårspelad och förväntas ge även de mest rutinerade proffsen en utmaning." konstaterades i tidningarna.

Ett år av förberedelser

I Skånska dagbladet kunde man tisdagen den 28 juli 1992 läsa "Idag kastar Scandinavian Masters loss på allvar. Ett drygt år av intensiva förberedelse på Barsebäck skall nu krönas med världselitens ankomst och en av Europas största golftävlingar."

Tidningen berättade hur man redan i höstas hade inlett arbetet med att bygga nya utslag till fem av hålen för att komma upp i den längd som PGA krävde. Proffsorganisationen tyckte också att det var för mycket sand i Barsebäcks bunkrar, så mängder av sand hade fraktats bort.

Sponsorby med trevåningstält

Men det var inte bara banan som skulle vara i toppskick: "Bara runt sista greenen har man byggt upp läktare för fem tusen åskådare. Ett 50-tal tält i olika storlekar finns också inom området, de flesta i den sponsorby där affärsfolket håller till." berättar Skånska dagbladet.

Tidningen Arbetet skriver också om den nya sponsorbyn: "Det är inte varje golfbana som håller sig med ett tre våningar högt tält med en jättelik bar på översta våningen och restaurang därunder. Ett sådant tält står emellertid färdigt för tävlingarna nu."

Återkommande internationella arrangemang

1992 var första gången som Scandinavian Masters arrangerades i Barsebäck och tävlingen har återkommit till Barsebäck flera gånger sedan dess. 2004 fick Barsebäck golfbana den stora äran att vara värd för Solheim Cup, damgolfens mest prestigefyllda tävling där Europa möter USA. Tävlingen blev en stor succé och nådde arrangörernas mål "folklig, festligt, fullsatt".

Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp.

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1992.