Artikeln publicerades 22 maj 2024

Firande av Fritidshemmets dag!

Tisdagen den 14 maj firades Fritidshemmens dag med stort engagemang i Kävlinge. Dagen ägnades åt att hylla fritidshemmens och fritidspedagogernas viktiga roll i barns utveckling, och i år stod rörelseglädje i fokus.

Person hoppar över hinder med käpphäst, solen skiner. Eleverna använder färg och målar.

Fritidshemmets dag bjöd på många olika aktiviteter.

Något för alla

På fritidshem runt om i kommunen anordnades roliga och kreativa aktiviteter med fokus på rörelse. Syftet är att inspirera barn till att hitta glädje i rörelse och att upptäcka alla de positiva effekter som fysisk aktivitet kan ha på både kropp och själ.

Oavsett om man gillar att springa, hoppa, dansa eller spela boll finns det något för alla på Fritidshemmens dag. Aktiviteterna anpassas efter ålder och intresse, och det viktigaste är att alla barn ska ha roligt och känna sig bekväma med att röra på sig. Fysisk aktivitet är en viktig del av en hälsosam livsstil, och det är något som alla barn behöver. Rörelse har en rad positiva effekter på både den fysiska och mentala hälsan.

Verktyg för lärande

På fritidshemmet ser man rörelse inte bara som ett sätt att få motion på, utan också som ett verktyg för lärande. Genom lek och rörelse kan barn lära sig nya saker på ett engagerande och lustfyllt sätt.

Fritidshemmens dag är en viktig dag för att lyfta fram den värdefulla verksamhet som bedrivs på fritidshemmen runt om i Sverige. Genom att fokusera på rörelseglädje hoppas man kunna inspirera fler barn till att hitta glädje i att vara aktiva och att leva ett hälsosamt liv. Det viktigaste är att ha roligt och att alla barn får vara med på sitt eget sätt!

Skratt, lek och rörelse för alla

Eleverna fick vara med om allt från tivoli och cirkus till lopp och pyssel, allt i rörelseglädjens tecken. På en skola hade man tivolitema med hoppborg, bollkastning, korvförsäljning och lotteri. Eleverna betalade med armband av biljetter. En annan skola bjöd på "rörelseglädje" med stationer för enarmad bandit, spådam, hästkapplöpning och klädrace. Dagen avslutades med hopprepsuppvisning och uppträdande.

På en annan skola sprang alla elever en skogsrunda innan de fick korv med bröd och glass. Därefter erbjöds aktiviteter som fotbollsturnering, ansiktsmålning och cykeltåg. Ännu en skola bjöd på korv med bröd, glass och linedanceuppvisning. Sedan fick eleverna välja mellan tipsrunda, färgduell, ärtpåskastning, balansboll, målarverkstad och hästhoppningshinder. En av skolorna hade cirkustema med hamburgare, cirkusakrobatik, käpphästhoppning, clownskolopp, slackline och dans.

Det var tydligt att eleverna hade en underbar dag fylld av skratt, lek och rörelse. Det fanns något för alla, oavsett om man föredrar att vara aktiv, kreativ eller bara ha kul med sina kompisar.

Fritidshemmens dag visade verkligen hur viktig fritidsverksamheten är för barnens utveckling och välmående!