Stödperson
Som stödperson fungerar du som en väg in i det svenska samhället. Du matchas med en nyanländ genom intervjuer och ni kommer själva överens om hur ofta ni vill träffas. Du förväntas dock inledningsvis vara den drivande parten i att hålla kontakten vid liv.
Du fungerar som ett stöd genom att lära ut svenska och lite om hur samhället fungerar, främst genom att umgås men också till exempel i enklare kontakter med myndigheter. Det kan handla om att hjälpa till att ringa vårdcentralen eller förklara vad som står i brev från skola. Engagemanget är frivilligt och det utgår därför ingen ekonomisk ersättning.
Fadderfamilj
Som fadderfamilj fungerar ni som en väg in i det svenska samhället till en nyanländ familj. Ni matchas med en nyanländ familj genom intervjuer och kommer själva överens om hur ofta ni vill träffas. Ni förväntas dock inledningsvis vara den drivande parten i att hålla kontakten vid liv.
Ni fungerar som ett stöd genom att lära ut svenska och lite om hur samhället fungerar, främst genom att umgås men också till exempel i enklare kontakter med myndigheter. Det kan handla om att hjälpa till att ringa vårdcentralen eller förklara vad som står i brev från skola. Engagemanget är frivilligt och det utgår därför ingen ekonomisk ersättning.
För mer information eller för att anmäla intresse
Integrationshandläggare
Jonna Rosén
Jonna.rosen@kavlinge.se
046-73 94 56
Lär dig svenska på Språkcaféet
Språkcaféet arrangeras på onsdagar kl. 10.30 -11.30 i sal Bassängen på Kvarngatan 17, Kävlinge.
På plats får SFI-elever lära sig prata svenska tillsammans med volontärer. Språkcaféet arrangeras av Lärcentrum och biblioteken i Kävlinge. Det är öppet även för andra än sfi-elever som vill träna svenska.
För mer information om språkcafé
Bibliotekarie: Sebastian Harrison
sebastian.harrison@kavlinge.se
Du som vill hjälpa till på andra sätt uppmanas höra av dig till frivilligorganisationer för att höra vilka möjligheter som finns.