- Start
- Bygga, bo och miljö
- Program och planeringsunderlag
Program och planeringsunderlag
För att kunna planera på bästa sätt behöver kommunen kunskap om olika frågor. Det kan vara natur- och kulturmiljövärden i kommunen, miljö- och klimat eller trafik och transporter.
Planeringsunderlag behövs när kommunen ska bestämma om bygglov, detaljplaner eller i översiktsplaneringen.
En del av underlagen är politiskt beslutade av kommunstyrelsen, eller i vissa fall kommunfullmäktige. Det kan vara strategier, policys eller program som ger inriktning och styrning för den fortsatta samhällsplaneringen. Bostadsstrategin och naturvårdsprogrammet är exempel på beslutade underlag.
Strategi för Gestaltad livsmiljö
Kävlinge kommun växer snabbt och satsar på att skapa en hållbar och trivsam livsmiljö för både dagens och framtidens invånare. Målet är att göra kommunen till en plats som är vacker, inkluderande och levande. Strategin för gestaltad livsmiljö är ett verktyg som visar hur vi kan utveckla kommunens arkitektur och stadsutveckling på ett sätt som stärker vår identitet och skapar långsiktiga värden.
Strategin innehåller riktlinjer för att balansera estetik, funktion och hållbarhet i allt från stadsmiljöer och byar till landsbygden. Den hjälper oss att ta fram lösningar som lyfter fram Kävlinges unika karaktär och kulturarv, och som samtidigt bidrar till trygghet, trivsel och stolthet hos våra invånare.
Alla ska känna stolthet
Med ledorden omsorg, hållbarhet och mod stöttar strategin hela processen – från idé till färdigt projekt. Den riktar sig både till kommunens tjänstepersoner och till externa aktörer och ger vägledning för hur gator, torg, parker och byggnader ska utformas. Strategin innehåller också en samtalsguide och arbetsmetoder som säkerställer kvalitet i varje steg av planerings- och byggprocessen. Målet är att skapa en kommun där alla kan känna stolthet över sin omgivning.
Strategin är en inbjudan till samarbete där kommunens egna projekt och privata initiativ bidrar till att forma framtidens Kävlinge. Genom arkitektur och design kan vi möta samhällsutmaningar, skapa mötesplatser och ge utrymme för nytänkande.
Samtalsguide förenklar samarbete
Samtalsguiden är ett stödverktyg som gör det enklare att prata och samarbeta kring olika bygg- och planeringsprojekt. Den innehåller frågor och teman som hjälper oss att identifiera vad som är viktigt, som till exempel platsens unika egenskaper, tillgänglighet och hållbarhet, samt hur miljön påverkar människors vardag.
Guiden ger en tydlig struktur för samtalen och skapar en gemensam förståelse mellan alla som är involverade. På så sätt kan vi tillsammans utveckla en väl gestaltad, trivsam och inkluderande livsmiljö.
En strategi - tre dokument
- Del 1 – Planeringsinriktning
Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Kommunens politiskt beslutade dokument med hållning och inriktning kring gestaltad livsmiljö, som utgör antagandehandlingen. Här beskrivs ambition och vilja. - Del 2 – Planeringsunderlag
Pdf, 9 MB, öppnas i nytt fönster.
Det underlag som planeringsinriktningen bygger på. Dokumentet består av riktlinjer för genomförande och verkställighet i förvaltningen och är ej politiskt beslutad. Det är ett samlat kunskaps- och inspirationsmaterial för externa aktörer och privatpersoner för att få en förståelse för vad kommunen förväntar sig och vad beslutsfattning är baserad på. Här finns riktlinjer och inspiration. - Del 3 - Separat samtalsguide
Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster.
Samtalsguiden är ett stödverktyg som gör det enklare att samarbeta kring olika bygg- och planeringsprojekt. Den innehåller frågor och teman som hjälper oss att identifiera vad som är viktigt, som till exempel platsens unika egenskaper, tillgänglighet och hållbarhet, samt hur miljön påverkar människors vardag.
Klimatanpassningsplan
Värmeböljor, skyfall, översvämningar och höjda havsnivåer – klimatförändringarna påverkar oss redan idag. Kävlinge kommun har därför tagit fram en klimatanpassningsplan som visar hur vi ska göra vårt samhälle mer motståndskraftigt och tryggt, nu och i framtiden.
Vad är klimatanpassning och varför behövs det?
Klimatanpassning handlar om att förbereda samhället på de effekter som klimatförändringarna för med sig – inte i framtiden, utan redan nu. Det handlar inte om att minska utsläppen, utan om att anpassa samhället till de klimatförändringar som redan sker – och som väntas öka i framtiden.
Kävlinge kommun märker redan idag av effekterna av klimatförändringarna – framför allt genom höjda temperaturer och ökad nederbörd, men också genom en ökad frekvens av extrema väderhändelser som värmeböljor och skyfall. Med hjälp av klimatanpassningsplanen arbetar kommunen proaktivt för att hantera dessa risker och undvika kostsamma skador i framtiden.
Så rustar vi Kävlinge för ett förändrat klimat
Planen fokuserar på hur Kävlinge kommun kan arbeta förebyggande för att skydda människor, byggnader, infrastruktur, naturmiljöer och samhällsfunktioner. Det handlar bland annat om att:
- bygga robustare samhällen där bebyggelse, vägar och VA-system klarar skyfall och översvämningar,
- använda grön infrastruktur – som träd, parker, dammar och regnbäddar – för att hantera regnvatten och skapa svalka,
- anpassa stadsplaneringen så att framtida bostadsområden och skolor placeras rätt och utformas för ett varmare och blötare klimat,
- säkerställa tillgång till dricksvatten och god vattenkvalitet i ett föränderligt klimat,
- ta hand om känsliga ekosystem och kulturmiljöer som påverkas av extremväder.
Planen innehåller även en kartläggning av klimatrelaterade risker i kommunen, identifierade sårbarheter och förslag på åtgärder inom olika ansvarsområden. Arbetet ska integreras i kommunens dagliga beslutsfattande, planering och investeringar.
Klimatanpassning som en del av hållbar samhällsplanering
Klimatanpassningsplanen är ett verktyg för kommunens strategiska arbete, kompletterar Översiktsplan 2040 och följer upp mål i Agenda 2030. Planen ska fungera som ett gemensamt stöd för politiker, tjänstepersoner, företag och invånare i arbetet för ett mer klimattåligt samhälle.
Klimatanpassningsplanen
- Del 1 - Planeringsinriktning
Pdf, 12.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Kommunens politiskt beslutade hållning och inriktning kring klimatanpassning och utgör
antagandehandlingen. - Del 2 - Planeringsunderlag
Pdf, 9.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Det underlag som planeringsinriktningen bygger på. Materialet är en kunskaps- och inspirationsuppbyggnad
för genomförande och verkställighet i förvaltningen och är ej politiskt beslutad. Det är även ett samlat material för externa aktörer för att förstå kommunens beslutsunderlag.
Ortsanalys för Dösjebro
Ortsanalysen är inte politiskt beslutad. Dokumentet kommer att användas som underlag för fortsatt arbete med Dösjebros utveckling, bland annat i kommunens översiktsplanering.
Under 2018 tog kommunen fram en ortsanalys för Dösjebro tätort med hjälp av en konsult. Syftet med ortsanalysen är att undersöka Dösjebros kvaliteter och utvecklingspotential, men också att föra en tidig dialog med de som bor och verkar på orten om hur de ser på Dösjebros utveckling.
Ta del av ortsanalysen här Pdf, 24.9 MB, öppnas i nytt fönster..
Bebyggelseinventering
Regionmuseet har tagit fram bebyggelseinventeringar för Barsebäckshamn, Barsebäcks by och Vikhög åt Kävlinge kommun.
I samband med planläggningen för villabebyggelse vid Tobaksladan i Dösjebro togs en särskild skrift fram.
I samband med planläggning av det före detta gästgiveriet i Kävlinge togs också en kulturmiljörapport fram.
Kävlinge - ett skånskt järnvägssamhälle är en intressant rapport där man får lära sig mycket om bland annat tegelarkitekturen som präglar Kävlinge.
Gamla gästgivargården i Kävlinge
Huset som trotsade en rivning och återuppfördes
Barsebäckshamn
- Allmänt
Pdf, 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.
- Inventering del 1
Pdf, 11 MB, öppnas i nytt fönster.
- Inventering del 2
Pdf, 6.9 MB, öppnas i nytt fönster.
- Supplement
Pdf, 4.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Barsebäckshamn, en värdefull miljö
Barsebäcks by
Vikhög
Tobaksladan i Dösjebro
Kävlinge - ett skånskt järnvägssamhälle
Kullenområdet, en värdefull miljö
Nya Staden, en värdefull miljö
Bostadsförsörjningsprogram
För att Kävlinge kommun ska utvecklas och fortsatt kunna erbjuda attraktiva boendemiljöer behövs en långsiktig planering av bostadsförsörjningen. För att säkerställa att de bostäder och boendeformer som efterfrågas av både nuvarande och framtida invånare kan byggas i olika delar av kommunen krävs god framförhållning och markberedskap.
Sveriges kommuner har ett ansvar för den lokala bostadsförsörjningen och åtgärder som krävs för att det ska kunna byggas bostäder enligt lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Kommunerna ska enligt lagen ta fram riktlinjer för att skapa förutsättningar för bostadsbyggande. Riktlinjerna ska innehålla;
- kommunens mål för bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet,
- kommunens planerade insatser för att nå uppsatta mål, och
- hur kommunen har tagit hänsyn till relevanta nationella och regionala mål, planer och program som är av betydelse för bostadsförsörjningen.
Bostadsförsörjningsprogrammet bygger på en omfattande analys av demografisk utveckling, marknadsförutsättningar och bostadsbehov. Programmet fungerar som riktlinje för bostadsplaneringen och visar på åtgärder som behöver göras för att tillgodose behovet av bostäder.
Bostadsförsörjningsprogrammet var ute på samråd mellan den 30 september och 10 november 2024 för att samråda med Länsstyrelsen, Region Skåne och berörda kommuner.
Bostadsförsörjningsprogrammet antogs av kommunfullmäktige den 2 juni 2025.
Bostadsförsörjningsprogram 2025-2029 Pdf, 3.5 MB.
Samrådsredogörelse för Bostadsförsörjningsprogram 2025-2029 Pdf, 149 kB.
Förtätningsstrategi - verktyg för värdeskapande stadsutveckling
Förtätningsstrategin syftar till att visa var och hur kommunen vill förtäta fram till 2035 på ett sätt som gör att den nya bebyggelsen bidrar till att skapa mervärden. Den ska också fungera som vägledning och inspiration för hur den nya bebyggelsen kan bidra till kommunens mål om en bättre och mer hållbar boendemiljö.
Analysmodellen som legat till grund för strategin visar på ett scenario där kommunen utifrån de drivkrafter och begränsningar som givits har möjlighet att bygga 7600 bostäder. Denna siffra är exklusive redan planerade bostäder i till exempel Stationsstaden.
Förtätningsstrategin är utformad med fokus på tätort som geografisk avgränsning snarare än på den specifika förtätningsytan. Då sätts också förtätning som process och verktyg bättre in i sitt sammanhang i samhällsplaneringen och samhällsbygget som komplement till övriga mer traditionella planeringsverktyg.
Fem mervärden är vägledande för strategin. Dessa bygger på mål och riktlinjer från kommunens utvecklingsstrategi och översiktsplan: 1. Levande stadskärna 2. Sammanhängande tätort 3. Hållbara transporter 4. Attraktiv stadsmiljö 5. Rekreativ boendemiljö
Förtätningsstrategin är vidare uppdelad i fyra delstrategier som beskriver hur bebyggelsen bäst utformas i olika typer av lägen för att skapa ovan angivna mervärden. De fyra delstrategierna är:
Utveckla stadskärnan - ”Genom att förtäta nära Kävlinges stadskärna stärks serviceunderlaget lokalt. Samtidigt finns det möjlighet att skapa mer attraktiva offentliga rum som knyter samman Kävlinge och Furulund”
Bygg Å-nära stad - ”I området längs Kävlingeån och nära stadskärnan finns förutsättningar att utveckla bostäder med både närhet till stationerna, i Kävlinge och Furulund, och till fina rekreationsområden vid ån. En stor del av bostäderna ligger i Solanumområdet och bidrar till att bygga ihop Kävlinge och Furulund”
Bygg central småstad - ”Områdena i den här delstrategin ligger inom 1 kilometer från Kävlinge eller Furulunds station, eller inom 500 meter från Löddeköpinge stadskärna eller Dösjebro station. Bebyggelse här stärker stadskärnorna och skapar förutsättningar för en större andel hållbara transporter”
Bygg kollektivtrafiknära villastad - ”Småhusmarknaden är stark i kommunen. Genom att utveckla småhus nära kollektivtrafik och inom befintliga tätorter, och med en utformning som bidrar till intressanta gaturum, kan även småhusbebyggelsen bli ett verktyg för mervärdesskapande förtätning”
Förtätningsstrategin antogs av kommunstyrelsen 2017-08-30 och finns att tillgå under styrdokumenten.