Artikeln publicerades 20 mars 2024

Torget vid järnvägen

Kävlinge tätort började växa när järnvägen kom till byn på 1880-talet.

Stationstorget med handelshus och järnvägshotellet.

Stationstorget med handelshus och järnvägshotellet.

Järnvägsstationen byggdes 1886 och järnvägshotellet stod klart 1888.

Ägare på Järnvägshotellet var först nämndeman Nils Svensson på Kävlinge nr.6, som drev hotellrörelsen. Som skjutsstation upprätthölls att hästskjuts med post och gods gick till Löddeköpinge och Barsebäck fram till 1907. Då var järnvägen på denna sträcka färdigbyggd och man slutade med hästskjuts.

Tillbyggnaden hade resanderum och Systembolaget på nedre plan. Bredvid på ena sidan låg Garvaregården som ägdes av Glacéläderfabrikens personalstiftelse och på andra sidan Adolf Lindholms affärsrörelse med Esso bensinpump på gården.

Torgets ståtliga handelshus etablerades 1896 av handlanden Hans Lundström. 1916 övertog köpman Adolf Lindholm firman fram till 1963. Fastigheten till vänster om handelshuset: urmakare P. Svensson och F. Tyréns Manufaktur-, Klädes & Herrekiperingsaffär.

Köpman Adolf Lindholmhade bostad på andra våningen. I en del av fastigheten fanns Kävlinges första affärsbank, Nordiska Handelsbanken. På gården fanns bensinpump med Pratts bensin (föregångare till Esso). Idag bedrivs hotellrörelse i fastigheten.