- Start
- Uppleva och göra
- Kultur
- Museer och lokalhistoria
Museer och lokalhistoria
I Kävlinge kommun finns flera olika historiska platser och museum att utforska. I vår kartportal kan du också hitta gamla kartor och jämföra med nutiden.
Museernas verksamhet drivs av Harjagers Härads fornminnes- och hembygdsförening och VikingaTider. För museernas öppettider, se länkarna längre ner på sidan. Museerna har också verksamhet riktat till förskolebarn och skolungdomar.

Fredwicksfeldtska möllan i Löddeköpinge
Minnesmärke: Judarnas flykt över Öresund 1943
I oktober 2023 är det 80 år sedan tusentals judar tvingades fly till Sverige från det ockuperade Danmark. Drygt 700 flyktingar i alla åldrar steg i land i Barsebäckshamn. För att hedra detta minne har vi tagit fram en skylt med information om vad som hände dessa dramatiska veckor och samlat in vittnesmål från överlevande och deras anhöriga.

Dansk fiskebåt möts av svensk lotskutter ute i Öresund.
Under andra världskriget tvingades många judar fly över Öresund. Den fjärde största mottagningshamnen var Barsebäckshamn, där totalt drygt 700 judiska flyktingar steg i land. Flykten berörde hela Skånes västkust från Trelleborg till Kullen, så även till Vikhög kom flyktingar.
Människorna på flykt togs emot på den svenska sidan av engagerad lokalbefolkning, lokala tulltjänstemän och poliser samt aktiva frivilligorganisationer såsom Röda Korset, Hemvärnet och Lottakåren. Vi vill hedra minnet av alla dessa öden, för att aldrig glömma orsakerna till de danska judarnas flykt, och sprida kunskap om denna så viktiga lokala historia.
Varför flydde judarna?
Danmark var ockuperat av Tyskland från och med 1940. Först under hösten 1943 förvärrades läget och tyskarna förberedde en razzia mot judarna i Köpenhamn under kvällen och natten den 1 oktober. Rabbinen i Köpenhamn fick kännedom om detta i förväg och förvarnade alla att inte gå hem efter sabbaten. Många judar tog sin tillflykt norrut längs den danska kusten och fick hjälp av modiga fiskare och andra privatpersoner.

Danska flyktingar på väg i flyktingbåt till Sverige.
I Danmarks historia framstår de danska judarnas framgångsrika flykt till Sverige som en av de absolut största händelserna under andra världskriget. Under dessa veckor flydde nästan hela den judiska befolkningen på 6 500 personer över Öresund till Sverige. Enbart ett hundratal judar greps.
Hur kom flyktingarna över till Barsebäckshamn?
Flyktingarna kom gömda på fiskebåtar, ofta dolda under nät eller hopträngda i lastutrymmen. Svenska båtar mötte upp de danska båtarna mitt i sundet där man bytte fulla fiskenät mot människor. Även svenska tullbåtar användes. Allt skedde nattetid i skydd av mörkret.
Alla flyktingar var inte judar, utan även andra människor som behövde fly ockupationen kom över sundet. Väl i land togs flyktingarna omhand i privata hem eller i Missionshuset de första nätterna. Det berättas också hur taxibilar körde flyktingar vidare till en skola i Kävlinge där de fick sova i gymnastiksalen.
I Barsebäckshamn gjordes många heroiska insatser för att hjälpa flyktingarna. Bland annat fick den lokala tullchefen Hjalmar Olsson en dansk medalj efter kriget.

En av de danska flyktingbåtarna i Malmö hamn.
Källor:
Webbsidan safe-haven.dk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Dansk databas som listar registrerade personer som flydde från Danmark till olika hamnar i Sverige från 1943 och framåt. Här listas att 603 vuxna personer ankom till Barsebäck.
Vikens Sjöfartsmuseum: De danska judarnas flykt över Öresund 1943
Barsebäcks hamnalag: Nu är tyskarna här, nu får I sti opp. Barsebäckshamn under andra världskriget 1990
Boktips:
Bo Lidegaard: Landsmän - De danska judarnas flykt i oktober 1943
Lennart Rasmusson: Livlinan – De danska judarnas flykt i oktober 1943, de illegala vapentransporterna över Sunder samt mordet på Jane Horney
Barsebäcks hamnalag 1990: Nu e tyskarna här, nu får I sti opp! Barsebäckshamn under andra världskriget
Fredwicksfeldtska möllan
I Löddeköpinge finns en av Skånes ståtligaste väderkvarnar. Möllans namn kommer troligen av ägarinnan till Barsebäcks gods, Fredrique Bonde som tillsammans med sin man Gustaf Hamilton uppförde kvarnen 1849. Sedan 1950 ägs möllan av hembygdsföreningen.
Verksamheten drivs av Harjagers Härads fornminnes- och hembygdsförening.
Kontaktperson:
Göran Brandin
0739-04 80 84
Facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolmuseet i Löddeköpinge
Skolmiljö från 1930- till 1960-talet.
Möjlighet att boka visning för grupper efter överenskommelse.
Verksamheten drivs av Harjagers Härads fornminnes- och hembygdsförening.
Adress:
Landskronavägen 16, Löddeköpinge.
Kontaktperson för Skolmuseet:
Agne Andersson
0707-15 86 53
VikingaTider
VikingaTider är ett arkeologiskt friluftsmuseum beläget på ett 25 hektar stort djur- och naturrikt kulturområde. Med hjälp av arkeologisk kunskap och en gnutta kreativitet vill VikingaTider återskapa det skånska landskapet så som det såg ut för tusen år sedan.
Verksamheten drivs av VikingaTider.
Kontakt:
046-70 62 10
info@vikintatider.se
1000 år längs ån
1000 år längs ån var ett Leaderprojekt inom Kävlinge kommun som mellan åren 2020 och 2022 satsade på att synliggöra de unika tillgångar Kävlingeån och Lödde å erbjuder. Projektet lyfte medvetandet om ån och dess betydelse historiskt och i nutid, samt gjorde ån än mer attraktiv och tillgänglig för medborgare och besökare.
Bland annat har å-vårdare utsetts, historiska å-vandringar har genomförts och en ny hälsostig har anlagts.
Mer information om projektet "1000 år längs ån"
Mer information om Hälsans stig vid Kävlingeån Länk till annan webbplats.
Historiepodd om ån
En historiepodd om Kävlingeån har tagits fram av projektet under hösten 2021. Podden har 10 avsnitt som sträcker sig ända tillbaka till tiden då megalitgravarna skapades, via vikingatiden, industrialiseringen och fram till våra dagar. Skapare av podden är historikern Estelle Nambord från Löddeköpinge. Podden heter "1000 år längs ån" och finns på Spotify.
Har du frågor, kontakta projektgruppen
- Projektägare: Mats Rosén, Kävlinge kommun
mats.rosen@kavlinge.se - Projektledare: Ivar Sjögren,
1000arlangsan@gmail.com
Telefon: 0705-157801