Energi- och klimatrådgivning

Ny värmepump? Solceller till taket? Eller laddstolpar till bostadsrättsföreningen? Vi erbjuder invånare, företag och föreningar kostnadsfri energi- och klimatrådgivning. Varmt välkommen att kontakta oss!

Bor du i Lund, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp eller Svedala och vill bli kontaktad av din kommunala energi- och klimatrådgivare?

Skicka i så fall gärna in din fråga till oss digitalt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakta oss

Skicka in din fråga via vår e-tjänst och därefter får du en bekräftelse via mejl. En rådgivare kommer sedan kontakta dig antingen via telefon eller mejl. Här hittar du rådgivningens e-tjänst Länk till annan webbplats.

Är det svårt att fylla i e-tjänsten?

Ring Medborgarcentrum i Lund så hjälper de dig att fylla i den. Telefon: 046-359 50 00.

Svarstider

Svarstiden är normalt mindre än en vecka, men den kan variera under året. Vi tar alla frågor i turordning.

Låna en elmätare och hitta energitjuvarna i ditt hem

I samarbete med biblioteken i Kävlinge lånar nu kommunens energi- och klimatrådgivare ut elmätare. Under en vecka kan du låna en elmätare och undersöka hur mycket el dina apparater använder. På så vis kan du hitta onödiga energitjuvar och spara både kilowattimmar och kronor. Att låna en elmätare är lika enkelt som att låna en bok. Du använder samma lånekort. 
Att mäta är inte heller svårt. Du stoppar in elmätaren i ett uttag och därefter kopplar du valfri apparat till elmätaren.

Vad vi kan hjälpa dig med

Vi ger oberoende och kostnadsfri rådgivning om allt från solceller till transporter, som gynnar både din plånbok och vår miljö. Rådgivningen riktar sig till företag, organisationer, föreningar och privatpersoner.

Vi kan bland annat hjälpa dig med:

  • Hitta energitjuvar i ditt hem och i din vardag
  • Hålla nere energiräkningen
  • Inspireras till nya sätt att resa
  • Förstå hur du ska utläsa din elräkning
  • Vad du bör tänka på när du vill sätta upp solceller på tak eller mark
  • Lära dig hur du optimerar din vardag och ditt hem - oavsett hur du bor
  • Hur du bäst laddar din elbil
  • Få svar på dina frågor kring egen vindkraft
  • Få veta om biogas kan vara ett alternativ för din bil
  • Jämföra olika offerter till exempel solceller och värmepumpar

Fler energi- och klimatsmarta tips

Om du vill lära dig mer på egen hand så följer här några tips på var du kan vända dig. Dyker det upp några frågor längs vägen är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Av oss kan du dessutom få personligt anpassade råd.

Föreläsningar, mässor och mycket annat

Besök vår regionala Facebooksida för att hålla dig uppdaterad om vad som är på gång inom rådgivningen. Under året kommer vi bland mycket annat hålla presentationer om solceller, energieffektivisering, ladda elbilen och gemensamhetsupphandlingar.

Regional Facebooksida Länk till annan webbplats.

De föredrag vi genomfört hittills har exempelvis handlat om miljöbilar, cykel som alternativ till bilen och solceller. Ni hittar ett urval av dem här:.
Jag vill titta på webbinarierna på Facebook Länk till annan webbplats.

Skånsk kunskapsbank

I vår regionala kunskapsbank hittar du många användbara tip som allt från uppvärmning till solenergi och hur du minskar din energianvändning.
Ta mig till kunskapsbanken Länk till annan webbplats.

Energikontoren Sverige

Vår uppgift är att bidra till att våra respektive regioner når sina energi- och klimatmål och skapa förutsättningar att nå de nationella energi- och klimatmålen.
Jag vill läsa mer på Energikontoren Sveriges hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra energi- och klimatrådgivare i Skåne

Lunds kommun samarbetar med Kävlinge, Lomma, Staffanstorp och Svedala kring energi- och klimatrådgivningen. Om du inte bor i någon av dessa kommuner är du välkommen att kontakta just din lokala energi- och klimatrådgivare. Kontaktuppgifter till dem hittar du på Skånes energiportal:

Hitta en annan rådgivare i Skåne Länk till annan webbplats.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?