Energi- och klimatrådgivning

Ny värmepump? Solceller till taket? Eller laddstolpar till bostadsrättsföreningen? Vi erbjuder invånare, företag och föreningar kostnadsfri energi- och klimatrådgivning. Varmt välkommen att kontakta oss!

Att minska energianvändningen och öka andelen förnybar energi kan göra att du minskar både dina kostnader och din klimatpåverkan. Om du behöver tips så finns våra energi- och klimatrådgivare, som gärna hjälper dig!

Vi säljer inget, men är generösa med goda råd

Rådgivningen är en kommunal tjänst som är kostnadsfri och oberoende. Rådgivningen vänder sig till såväl hushåll, föreningar som små och medelstora företag. I Kävlinge kommun bedrivs rådgivningen tillsammans med Lund, Lomma, Staffanstorp och Svedala kommun.

Energi- och klimatrådgivning finansieras med stöd av Energimyndigheten.

Kontakta oss

Bor du i Lund, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp eller Svedala och vill bli kontaktad av din kommunala energi- och klimatrådgivare? Skicka i så fall gärna din fråga till oss via vår e-tjänst. Du kommer först att få en bekräftelse via mejl. En rådgivare kommer sedan kontakta dig antingen via telefon eller mejl. Här hittar du rådgivningens e-tjänst Länk till annan webbplats.

Är det svårt att fylla i e-tjänsten?

Ring Medborgarcentrum i Lund så hjälper de dig att fylla i den. Telefon: 046-359 50 00.

Svarstider

Svarstiden är normalt mindre än en vecka, men den kan variera under året. Vi tar alla frågor i turordning.

Vad vi kan hjälpa dig med?

Vi ger oberoende och kostnadsfri rådgivning om allt från solceller till transporter, som gynnar både din plånbok och vår miljö.

Vi kan bland annat hjälpa dig med:

  • Hitta energitjuvar i ditt hem och i din vardag
  • Minska energianvändningen i din bostad eller lokal
  • Sänka dina energikostnader
  • Ändra uppvärmningssystem
  • Minska din klimatpåverkan
  • Installera solceller eller laddplats för elbil
  • Förbättra fönster, isolering, belysning med mera
  • Inspireras till nya sätt att resa
  • Hur du kan förbereda dig för att hantera störningar och avbrott i energiförsörjningen

Föreningar, företag och organisationer

Föreningar till exempel bostadsrättsföreningar, små och medelstora företag, samt organisationer kan också få kostnadsfri rådgivning. Det kan vara ett första steg att bli medveten om onödig energianvändning, ge tips om möjlighet att använda bättre teknik eller ett ändrat beteende som kan spara energi och minska företagets klimatpåverkan.

Gemensam kunskapsbank

På den nationella sidan för gemensam energi- och klimatrådgivning (energiochklimatradgivningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) hittar du många användarbara tips om allt från uppvärmning, solceller, elbilsladdning till hur du kan minska din energianvändning. Där hittar du också föreläsningar och annat som är på gång samt kontaktuppgifter till landets alla klimatrådgivare. Webbplatsen riktar sig till sig till hushåll, företag som föreningar.

Ta mig till kunskapsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Låna en elmätare och hitta energitjuvarna i ditt hem

I samarbete med biblioteken i Kävlinge lånar nu kommunens energi- och klimatrådgivare ut elmätare. Under en vecka kan du låna en elmätare och undersöka hur mycket el dina apparater använder. På så vis kan du hitta onödiga energitjuvar och spara både kilowattimmar och kronor. Att låna en elmätare är lika enkelt som att låna en bok. Du använder samma lånekort. 
Att mäta är inte heller svårt. Du stoppar in elmätaren i ett uttag och därefter kopplar du valfri apparat till elmätaren.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?