Stöd vid kris

De flesta människor hamnar någon gång i en kris. Ibland kan du behöva stöd och hjälp att bearbeta händelser. På denna sida finns information om kommunens krisstöd och vad du själv kan göra om du eller en närstående befinner sig i kris.

Grön häck med ett hål format som ett hjärta.

Krisstöd i Kävlinge kommun

Vid allvarliga händelser och större olyckor kan Kävlinge kommun aktivera ett särskilt krisstöd. Krisstödet är en organisation som har till uppgift att se till att de drabbade blir väl omhändertagna.

Krisstödets uppdrag kan bland annat vara att ge samtalsstöd, lösa praktiska problem eller att bara vara en medmänniska på plats. De ser också till att den som behöver fortsatt krisbearbetning slussas vidare till de verksamheter som kan erbjuda det.

I Kävlinge kommun ansvarar Socialtjänsten för att samordna krisstödet. Medlemmar är utvalda utifrån kompetens, nödvändig kunskap och/eller erfarenhet av krisstödsuppdraget. Kyrka, vårdcentral och frivilligorganisationer kallas in vid behov.

Kävlinges krisstöd har också ett samarbete med intilliggande kommuners krisstöd.

Vanliga reaktioner vid kris

Alla människor reagerar olika på händelser och det finns ingenting som är rätt eller fel. Erfarenheter och upplevelser som du haft tidigare i livet kan påverka hur du upplever och hanterar svårigheter.

Några exempel på hur en kris kan påverka dig:

  • Oro: Du kan oroa dig för framtiden, känna dig förtvivlad, ensam, rädd eller hjälplös.
  • Nedstämdhet: Du kan vara väldigt trött, nedstämd eller få ångest.
  • Koncentrationssvårigheter: Du kan ha svårt att koncentrera dig på dina vardagssysslor, på jobbet eller skolan.
  • Känsloväxlingar: Dina känslor kan växla snabbt. Du kan vara glad en stund, och sedan plötsligt bli ledsen, uppgiven eller irriterad.
  • Sömnsvårigeheter: Du kan ha svårt att sova, eller så kanske du sover mycket.
  • Söker tröst: Du kan söka tröst i sådant som får dig att glömma det som känns jobbigt för en stund, som till exempel att dricka mer alkohol eller spela om pengar.

Hur länge du är i kris kan vara olika för olika personer. Men en kris går alltid över, även om det kan ta tid.

Källa: 1177.se

Råd till dig som är i kris

Det är ofta viktigt att kunna prata om det som har hänt, även om det kan kännas jobbigt att berätta. Prata med någon du känner eller kontakta en stödlinje. Du hittar kontaktuppgifter längre ned på denna sida.

Några tips för att hantera krisen:

  • Hitta saker som ger dig lugn och kraft
    När du är i kris behöver du stunder då du tänker på annat än det som känns jobbigt. Det kan vara svårt att hitta motivation för enkla vardagliga saker, men de kan göra att du så småningom mår bättre.
  • Hitta saker som du tycker om
    Försök hitta situationer när du mår bättre eller saker du tycker om att göra, till exempel läsa, ta ett bad eller vara ute i naturen. Tillåt dig själv att må bra under en tid.
  • Hitta bra vanor och rutiner
    Försök att sova tillräckligt och att äta på regelbundna tider. Rör på dig, helst varje dag och försök att undvika stress. Håll kontakten med människor som får dig att må bra.

Källa: 1177.se

Stötta barn i kris

Barn kan reagera på olika sätt vid en kris. Du kan stötta genom att hjälpa till att bevara trygga och välkända vardagsrutiner. Se till att barnet sover tillräckligt, äter och dricker ordentligt och får röra på sig.

Några exempel på hur du kan stötta ett barn i kris:

  • Håll ihop familjen eller håll kontakten via telefon och videosamtal.
  • Var tillsammans med barnet och låt hen förstå att du finns där. Krama barnet mer och håll om det.
  • Ta dig tid att svara på barnets frågor. Berätta om vad som händer och vad som kommer att hända härnäst.
  • Hjälp barnet att sätta ord på sina känslor men pressa inte barnet att prata om händelsen.
  • Hjälp barnet med hoppfulla tankar om framtiden.

Här kan du får råd och stöd

Ibland kan man behöva mer stöd än det du kan få av närstående. Kontakta din vårdcentral för vidare hjälp eller någon av de stödlinjer som finns på nätet, antingen på chatt, mejl eller telefon.

Kontaktuppgifter för dig som behöver stöd.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?