"Fru Larsson bjöd oss på kaffe"

Den danske medborgaren Henrik Martin Meyer anlände natten till den 9 oktober 1943 med en dansk fiskebåt som flykting till Barsebäckshamn. Han hade nyligen fyllt 25 år, och var mattelärare i Köpenhamn. Han flydde till Sverige tillsammans med sin äldre syster Vanda. Detta är delar av hans egen berättelse om flykten över Sundet, publicerad av Dansk Jødisk Museum:

”Efter en stund blev vi instuvade i ett utrymme i fören på en fiskeskuta. Vi seglade klockan 15.20. Vädret var fint och överfarten gick lätt. Efter omkring två och en halv timmes seglats ankom vi till Barsebäck. När vi passerade territorialgränsen var jublet stort!

I Barsebäcks väl befästa hamn blev vi mottagna av svensk militär och en stor skara undrande invånare. Vi fördes till ett hus där en fru Larsson bjöd oss på kaffe och bröd som folk i trakten hade ordnat fram. En militär kom och registrerade oss. /…/

Efter kaffet blev vi körda med en stor lastbil till Kävlinge, cirka 20 kilometer bort. Det var härligt att se lamporna skina i husen och ute på gatorna!

I Kävlinge samlades vi på brandstationen med ett dussin andra flyktingar. Tillsammans marscherade vi sedan upp till skolan. Vi lade våra kläder i sovsalen och serverades middag: härliga ärter med korv. Svenskarna var mycket vänliga mot oss.. /…/

Därefter gick vi en liten runda i samhället och sedan tillbaka till sovsalen. Här var man på väg att förbereda sig för natten, men det fanns inte madrasser till alla. Bredvid mig låg en arbetare, som fick ligga hela natten direkt på golvet, trots att jag erbjöd honom halva min madrass.”

 

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?