"Ett riktigt stor tack till er alla i Kävlinge"

I mars 2022 hörde Preben Mortensen av sig till Kävlinge kommun efter ett inslag på nyheterna om att kommunen tagit emot ukrainska flyktingar. inslaget väckte minnen från 1943.

Den 13 oktober 1943 kom jag som 11-årig flyktning från Danmark. Vi hamnade i en skola i Kävlinge. Vi fick sova gymnastiksalen någon natt innan familjen fick åka till Falköping. Jag minns att lottakåren bjöd på kex och choklad, vilket tog bort min rädsla. De var nämligen klädda i gråa kappor som liknade de tyska uniformerna.

Preben berättade också att han bodde i Sverige till 1945, men kom tillbaka 1947 och tog värvning i armen 1950 där han blev officer 1955. Han har gjort FN-tjänst och driver sedan 1956 vår eget företag i norra Sverige. Tidigare var Preben också civilförsvarschef i Årjängs-området där de bland annat sysslade med just massivt flyktingmottagande som övning.

Under våren 2023 sökte vi åter kontakt med Preben och fick då veta av hans anhöriga att han avled hösten 2022. Denna text är publicerad med tillstånd från Prebens anhöriga.


Är du nöjd med innehållet på webbsidan?