- Start
- Barn och utbildning
- Förskola
- Mat i förskolan
Mat i förskolan
Det är Kävlinge kommuns måltidsservice som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, alltså till människor som är mellan ett år och dryga 100.
Förskolans meny
Förskolans meny hittar du på Skolmaten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner Skolmaten som app på din telefon
Du hittar även förskolans meny via en app som heter Skolmaten.
Appen laddas ner helt gratis från respektive appbutik och installeras i din smartphone eller läsplatta.
Sök efter "Skolmaten" och följ instruktionerna.
Specialkost
Om du som matgäst är i behov av specialkost måste du lämna ett intyg från läkare eller dietist. Det är viktigt för att du ska garanteras rätt mat på din tallrik.
Intyget som ska fyllas i hittar du under självservice Anmäl specialkost.
Våra matgäster är viktiga
För att få veta vad våra matgäster har för önskemål om måltiderna har vi olika forum där maten och måltiderna diskuteras. Vi gör årliga enkäter som sedan redovisas i en kvalitetsrapport och vilka ligger till grund för vårt utvecklingsarbete. Vi anordnar också smakpaneler där matgästens åsikt spelar en stor roll för vilka nya recept som hamnar på menyn.
Du som vårdnadshavare är välkommen att följa med ditt barn och äta lunch. Berätta för oss vad du tycker om måltiden genom att fylla i en liten utvärderingsenkät som du får från någon av kockarna.
Den goda och hållbara måltiden
Kävlinge kommun har visionen ”måltiden i centrum – tillsammans gör vi måltiden till en god stund”. Den goda måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse och bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och fina utbildningsresultat.
Kävlinge kommun vill ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Med det menar vi att maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsservice arbetar på olika sätt för hållbara måltider.
Kött och fisk väljs med omsorg
Köttet och fisken som inhandlas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. Vi har bara svenskt kött och kyckling upphandlat.
Ekologiskt och svenskt
Måltidsservice planerar måltiderna så klimatsmart som möjligt. Till vår hjälp använder vi folkhälsguidens modell. När det gäller inköp av ekologiska och/eller svenska varor planerar vi menyn ur ett helhetsperspektiv. Våra inköp av ekologiska varor är omkring 40 procent och 2/3 av maten vi serverar har sitt ursprung i Sverige. all mjölk som serveras är svensk.
Mer grönt och mindre kött
Vi vill inte sluta servera kött men att dra ner på köttet minskar matens klimatpåverkan rejält. Därför används alltmer grönsaker, baljväxter och bönor i matlagningen. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa menyer.
Råvaror efter säsong och förnuft
Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Kävlinge kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.
Räddar så mycket mat som möjligt
Vi tycker det är viktigt att maten hamnar där den gör nytta – i magen. Inköpen planeras noga så att de råvaror som köps in också används. Att slänga mat som egentligen skulle kunnat ätas har stor onödig klimatpåverkan. Därför jobbar vi aktivt med att rädda maten. Får vi exempelvis rårivna morötter över så kan man finna dem i morgondagens soppa och får vi rotmos över så kan det bli ett saftigt och gott bröd! Gästerna i restaurangerna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.
Mat lagad från grunden
Kävlinge kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har ambitionen att laga allt mer mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde, vilket i dagsläget betyder att vi lagar drygt 80 procent från grunden.
För att så många matgäster som möjligt ska finna något som tilltalar just dem serveras varje dag tre olika maträtter, brödbuffé och salladsbuffé samt mjölk eller vatten.
Skolmjölksstöd
Våra skolor och förskolor deltar i EU:s skolprogram, med ekonomiskt bidrag till skolmjölk. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn möjlighet att dricka mjölk i förskolan.