- Start
- Bygga, bo och miljö
- Information till boende och fastighetsägare
- Bostad och hälsa
Bostad och hälsa
Det finns faktorer som påverkar din och dina grannars hälsa. Som fastighetsägare är det viktigt att känna till vad som beträffande tomgångskörning, luftkvalitet inom- och utomhus samt radon och acceptabel ljudvolym.
Fastigheter
Hälsoskydd används för att beskriva åtgärder som görs för att förebygga och undanröja så kallad "olägenhet för människors hälsa".
Det handlar bland annat om temperatur och ventilation inomhus, men även fukt och mögel, ohyra i bostaden och liknande.
I förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd står bland annat att bostäder ska uppfylla följande krav:
"I syfte att hindra uppkomst av olägenhet för människors hälsa skall en bostad särskilt;
1. ge betryggande skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller, radon, luftföroreningar och andra liknande störningar,
2. ha tillfredsställande luftväxling genom anordning för ventilation eller på annat sätt,
3. medge tillräckligt dagsljus,
4. hållas tillfredsställande uppvärmd,
5. ge möjlighet att upprätthålla en god personlig hygien,
6. ha tillgång till vatten i erforderlig mängd och av godtagbar beskaffenhet till dryck, matlagning, personlig hygien och andra hushållsgöromål."
Upplever du som hyresgäst att du har problem med inomhusmiljön, ska du i första hand ta kontakt med din hyresvärd. Får du ingen hjälp, kan du kontakta kommunens miljöavdelning som kan ställa myndighetskrav på hyresvärden eller fastighetsägaren.
Bor du i eget hus har du själv ansvar för att inomhusmiljön är god.
Fastighetsägarens egenkontroll
Många olika faktorer påverkar inomhusmiljön, till exempel temperatur, buller, radon, fukt, belysning och luftens innehåll av olika ämnen.
Inomhusmiljön påverkas inte bara av byggnadens utformning, installationer och materialval utan också av hur den används, underhålls och vårdas. Som fastighetsägare är det en hel del lagar och förordningar som man är skyldig att känna till. Därför behövs bra rutiner för egenkontroll av flerbostadshus.
Miljöenheten kontrollerar i sin tillsyn om ägare till flerfamiljsfastigheter sköter sin egenkontroll. Syftet är att förebygga att det uppkommer olägenhet för människors hälsa i fastigheternas bostäder.
Luftkvalitet
De senaste två decennierna har synen på luftföroreningars skadeverkningar skärpts avsevärt. Studier visar att det finns tydliga samband mellan negativa effekter på människors hälsa och halter av olika föroreningar i utomhusluften. Effekterna har också visat sig uppstå vid lägre nivåer än man tidigare trott.
Vedeldning
Allt fler eldar med ved och andra biobränslen istället för olja eller el. Detta är positivt ur klimatsynpunkt eftersom det minskar påverkan på växthuseffekten. Det minskar även beroendet av olja som är en begränsad resurs.
Samtidigt som vedeldning i braskaminer, pannor och öppna spisar blir allt vanligare ökar klagomålen från de som har obehag av rök. Om olägenhet för närboendes hälsa uppstår på grund av utsläpp från vedeldning kan miljönämnden meddela eldningsförbud. Detta oavsett om eldningsanordningen är miljögodkänd eller om miljönämnd tidigare godkänt installationen.
Det går inte att ge ett enkelt svar på vad lagen säger om vedeldning i tättbebyggt område. Lagarna som berör planering (till exempel plan och bygglagen med förordningar), miljö och hälsa (till exempel miljöbalken med förordningar) är ramlagar och är övergripande d v s det står inte detaljerat i lagtexten vad som gäller. Dessutom så är det olika instanser som har tillsyn på de olika lagarna.
Kommunen kan med stöd av miljöbalken införa restriktioner mot vedeldning om det behövs för att förhindra vad som kallas olägenhet för människors hälsa. Om klagomålen på vedeldare fortsätter, kan reglerna för vedeldning ändras, vilket kan leda till totalförbud för annat än trivseleldning. Trivseleldning innebär att man får elda högst två gånger per vecka och då endast tillfälligt, det vill säga en enstaka brasa.