Kävlinge kommuns nämnder beslutar och utreder inom ett visst område, till exempel omsorg eller utbildning.
Nämnderna ansvarar för att respektive verksamhet drivs mot de mål och riktlinjer som kommunfullmäktige har beslutat om. Ärenden som tas upp i kommunfullmäktige måste vara beredda av berörd nämnd och kommunstyrelsen innan de tas upp i fullmäktige.
Kävlinge kommuns nämnder
- Arbetsliv- och fritidsnämnden
- Bygg- och miljönämnden
- Omsorgsnämnden
- Utbildningsnämnden
Kontakta kommunens nämnder >
Övriga nämnder och funktioner
- Revisionsnämnden
Revisionsnämnden är kommunens granskningsorgan och kontrollerar den verksamhet som bedrivs av styrelser och nämnder. - Valnämnden
Valnämnden verkar för att allmänna val och folkomröstningar genomförs på ett korrekt sätt.
- Överförmyndare
Överförmyndarens uppgift är att med stöd av gällande lagbestämmelser i bland annat föräldrabalken utöva tillsyn över förmyndarskap, godmanskap, förvaltarskap med mera.
Nämndernas ansvarsområden
Arbetsliv- och fritidsnämnden
Arbetsliv- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgift inom gymnasieskola, vuxenutbildning, arbetsmarknadsprogram, kultur och fritid, individ- och familjeomsorg samt integration.
Arbetsliv- och fritidsnämnden består av 13 ledamöter och 13 ersättare.
Bygg- och miljönämnden
Bygg- och miljönämnden fullgör kommunens uppgifter inom bygglov samt miljö- och hälsoskyddsområdet. För beredning och handläggning av nämndens frågor och ärenden ansvarar bygglovsenhet och miljöenhet, tillsammans med sektorschef.
Bygg- och miljönämnden består av 13 ledamöter och 13 ersättare.
Omsorgsnämnden
Omsorgsnämnden fullgör kommunens uppgift inom hemvård samt LSS och socialpsykiatri. Under omsorgsnämnden ligger också kommunens gemensamma måltidsservice.
- Hemvården ansvarar för hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende enligt socialtjänstlagen.
- LSS och socialpsykiatri, ansvarar för stöd till funktionshindrade.
- Måltidsservice svarar för kost inom kommunens skolor, förskolor och äldrevård.
Omsorgsnämnden består av 13 ledamöter och 13 ersättare.
Utbildningsnämnden
Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom. Uppgifterna omfattar förskola och grundskola.
Utbildningsnämnden består av 13 ledamöter och 13 ersättare.
Utbildningsnämndens sammanträden äger för det mesta rum i fullmäktigesalen på kommunhuset och de är öppna för allmänheten.
Revisionsnämnden, revisionen
Revisionen är kommunens granskningsorgan och kontrollerar den verksamhet som bedrivs av styrelser och nämnder. Revisionen prövar om verksamheten utövas på ett ändamålsenligt och ur ekonomisk synvinkel godtagbart sätt samt om den interna kontrollen som utövas av nämnderna är tillräcklig.
Valnämnden
Valnämnden ansvarar för genomförandet av allmänna val till riksdagen, landsting och kommun som hålls tredje söndagen i september vart fjärde år. Valnämnden handhar även val till EU-parlamenteten och eventuella folkomröstningar i kommunen. Verksamheten är lagreglerad.
Valnämnden består av 7 ordinarie ledamöter och 7 ersättare.
I varje kommun ska finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Denna myndighet har till uppgift att utöva tillsynen över förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning.
Tillsynen ska förhindra rättsförluster för de personer som själva inte kan tillvarata sin rätt eller förvalta sin egendom. Det är Föräldrabalken som styr överförmyndarens verksamhet.
Länsstyrelsen har tillsyn över överförmyndarens verksamhet. Den som inte är nöjd med de beslut som fattats av överförmyndaren kan överklaga besluten hos Tingsrätten. I överförmyndaren i Kävlinge sitter 3 ledamöter och 3 ersättare.
För den som har behov av hjälp kan Kävlinge kommuns överförmyndare medverka till att en "god man", förvaltare eller förmyndare utses.
Den 1 januari 2015 gick Kävlinge kommun tillsammans med Burlöv, Lomma och Staffanstorps kommuner ihop i en gemensam organisation för handläggning av överförmyndarärenden. Lomma kommun är utsedd till värdkommun för den nya organisationen.
Lokala säkerhetsnämnden vid Barsebäcksverket
Enligt svensk lag ska allmänheten ha möjlighet till insyn i det kärntekniska säkerhets- och strålskyddsarbetet. Därför finns det en lokal säkerhetsnämnd i varje kärnkraftskommun. Lokala säkerhetsnämnden
vid Barsebäcks kärnkraftverk har regelbundna kontakter med Barsebäckskraft AB, Strålsäkerhetsmyndigheten och Länsstyrelsen i Skåne.
Kontaktuppgifter:
Lokala Säkerhetsnämnden
vid Barsebäcks Kärnkraftverk
c/o Kävlinge kommun
24480 Kävlinge
Ordförande: Pia Almström
E-post: pia.almstrom@kavlinge.se
Telefon: 046-73 91 11
Sekreterare: Mats Rosén
E-post: mats.rosen@kavlinge.se
Telefon: 046-73 96 80
Lokala säkerhetsnämnden vid Barsebäcksverket 2019-2023:
Sedan Barsebäck Kraft ABs (BKAB) energiproduktion togs ur drift i maj 2005 har verksamheten inriktats på att planera och organisera rivning och nedmontering. Lokala säkerhetsnämnden har ett fortsatt uppdrag att följa säkerhetsarbetet så länge det finns en tillståndshavare enligt kärntekniklagen vilket innebär fram till att anläggning är friklassad av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).
Sedan alla radioaktiva kärnämnen har avlägsnats från anläggningen finns inga självständiga strålkällor. Därmed utgör nämndens främsta uppdrag att följa hur rivningsplanering sker och att man beaktar säkerhetsfrågorna under den servicedrift som pågår fram till själva rivningsarbetet är slutfört. Barsebäcksverket definierar sitt uppdrag enligt följande:
”Barsebäck Kraft ska vara vägledande i planering och genomförande av ett kärnkraftverks avveckling och ett föredöme i säkerhet, miljöpåverkan och effektivt nyttjande av resurser.”
Ledamöter i Lokala säkerhetsnämnden: Pia Almström (M), Catrin Tufvesson (S), Anders Lindvall (M), Sofia Lindblom (M), Lars Dahlvid (L), Roland Palmqvist (S) och Lennart Ekström (SD).
Ersättare i Lokala säkerhetsnämnden: Johan Andersson (M), Leif Olsson (L), Andreas Beckenhof (C), Jessica Wiederhielm (KD), Gunilla Tornqvist (S), Runa Sandström (S) och Sanna Larsson (SD).
Här hittar du protokoll från alla nämnderna i Kävlinge kommun